Contact

verkoop@prospeckt.nl

Vertegenwoordiger

Aqua Technix pompen

Adres

Stationspoort 10 Zevenaar

Een goed onderhouden vijver
is een verrijking voor uw tuin!

Een mooie visvijver is een verrijking voor iedere tuin. Een betrouwbare filterpomp zorgt voor een constant goede waterkwaliteit en heeft een stabiliserend effect op de biologische balans.

Kleine tot middelgrote vis- en tuinvijvers kunt u heel goed zelf aanleggen. In de handel zijn diverse kant-en-klare vijverbassins en bouwpakketten verkrijgbaar. Als u de bodem van de vijver bekleedt met flexibel aan te brengen vijverfolie, kunt u de afmetingen en contouren van de visvijver naar eigen smaak vormgeven en afstemmen op uw tuin.

Om ervoor te zorgen dat uw visvijver schoon en zuiver blijft, zijn de volgende items van belang:

Locatie

  • Een visvijver heeft niet alleen daglicht nodig, maar ook voldoende zon (ca. 4 tot 6 uur per dag), om ervoor te zorgen dat waterplanten en vissen zich goed ontwikkelen.
  • Hoe groter de afstand tot bomen, des te minder bladeren u uit de vijver hoeft te verwijderen.

Oeverzone

  • De oeverzone van de vijver moet rondom voldoende bewegingsvrijheid bieden om ervoor te zorgen dat onderhoudswerkzaamheden niet worden bemoeilijkt.
  • Voor tegels en tuinbruggen is een stevige fundering vereist, anders bestaat het risico op ongevallen. Ook beelden en andere decoratieve objecten moeten stevig worden verankerd.

Vijverplanten

  • Voldoende waterplanten zijn het halve werk: waterplanten in een visvijver remmen de ontwikkeling van algen en zorgen voor een betere waterkwaliteit. Bovendien bieden zij vissen een natuurlijke dekking tegen roofvogels en intensieve zonnestraling.

Vissen

  • Vijvervissen moeten pas na enkele weken in de vijver worden aangebracht. De waterplanten hebben enkele weken nodig om te acclimatiseren om zo goed hun functie te kunnen vervullen.
  • Om ervoor te zorgen dat de vissen voldoende ruimte hebben en onbekommerd rond kunnen zwemmen, moet de vijver in ieder geval op één plaats 1,20 tot 1,50 m diep zijn en daar ook voldoende ruimte bieden voor alle vissen.

Zuurstof

  • Voor een gezonde flora en fauna moet het vijverwater altijd voldoende worden belucht en worden voorzien van zuurstof. De vijverpomp filtert verontreinigingen, zwevende en schadelijke stoffen uit het water en ondersteunt de biologische zelfreiniging van de vijver. Een kleine waterval of fontein kan dit proces ondersteunen.
  • In het algemeen moet de bodem van de vijver regelmatig worden ontdaan van takken, bladafval en drab om rottings- en gistingsprocessen te voorkomen.

Herfst

  • In de herfst bereiden vissen zich voor op de winterrust. Dit houdt in dat de vissen dan wat meer eten en behoefte hebben aan mengsels met veel voedingsstoffen.
  • Als door de wind veel bladeren door de lucht dwarrelen, is het raadzaam om een net over de vijver te spannen. Op die manier hoeft u minder bladeren uit de vijver te verwijderen.
  • Voordat de eerste vorst komt, moeten dikke takken, verrotte bladeren en dikkere lagen bodemdrab van de bodem van de vijver worden verwijderd. Anders komen er schadelijke gassen vrij en wordt er waardevolle zuurstof verbruikt, wat ten nadelen komt voor de vissen.

Winter

  • Bij watertemperaturen van onder de 10 °C worden de stofwisselingsprocessen bij vissen minder en eten ze ook minder. De tijd van de winterrust begint. De vissen hebben dan minder voer nodig en zijn gebaat bij speciale wintermengsels.
  • Goudvissen zijn van nature goed gewapend tegen de kou en kunnen goed overwinteren in een visvijver, terwijl koikarpers bestand zijn tegen dalende temperaturen tot ca. 5 °C. Sommige exotische vissen horen ’s winters echter in het aquarium thuis.
  • Een visvijver mag nooit helemaal dichtvriezen, omdat de vissen dan stikken. Met ijsvrijhouders blijft het wateroppervlak ook in strenge winters ijsvrij. Zo kunnen rottingsgassen ongehinderd ontsnappen.
  • Als de visvijver desondanks een keer dichtvriest, is zorgvuldigheid geboden. Lawaai en onrust op de oever zorgen voor stress bij de vissen. Het beste kunt u de ijslaag met behulp van water dat een beetje is verwarmd gedeeltelijk laten smelten. De winterrust van de vissen wordt dan niet verstoord.

Deze pompen adviseren wij voor visvijvers

AQUA PLUS

Zelfzuigend voor ieder klein tot middelgroot project.

AQUA MASTER

Professionele machine voor de zware taken.

AQUA VARIO PLUS

Efficiënte filtermachine met regelbaar motorvermogen.