Contact

verkoop@prospeckt.nl

Vertegenwoordiger

Aqua Technix pompen

Adres

Stationspoort 10 Zevenaar

Wilt u een zwemvijver?
Wij adviseren u graag!

Net als bij een zwembad wordt ook de waterkringloop van een zwemvijver (natuurwater) technisch aangedreven en gestuurd. Daarbij dient de technische ruimte als schakelcentrale, en is de pomp de motor van het geheel.

Het bijzondere aan een zwemvijver in de tuin is uiteraard de natuurlijke sfeer. In het zwemgedeelte moet echter altijd schoon en helder water zijn. Alleen dan is ongestoord zwemplezier gegarandeerd, ook in hygiënisch opzicht. Iedere zwemvijver heeft echter een uniek ecosysteem. Hierdoor wordt er per zwemvijver bekeken welke zuiveringssysteem er nodig is.

In principe wordt iedere zwemvijver opgesplitst in twee zones: een zwemzone en een natuurzone. Omdat beide zones optisch van elkaar moeten kunnen worden onderscheiden, zijn houten planken of sierplanten als scheidingselementen op de grenslijn zinvol. In de natuurzone zorgen de natuurlijke reinigingsprocessen van de planten voor een goede basiskwaliteit van het water. Omdat dit echter niet voldoende is om te voldoen aan de hygiënische eisen, moet de moderne zwembadtechniek de rest doen. Daarbij staat de pomp centraal.

Zo werkt de waterkringloop in een zwemvijver

  • De skimmer doet het “vuile werk” en mag in geen enkele zwemvijver ontbreken. Deze zuigt permanent het wateroppervlak aan en haalt hierdoor alle grove verontreinigingen zoals bladeren, bloesem, grassprieten en insecten uit het water.
  • De pomp zorgt voor constante zuiging en leidt het voor gefilterde water met een buizenstelsel via een filterinstallatie. Deze filterinstallatie en filterketel filteren de fijnste vuildeeltjes, organische substanties en alle andere zaken die niet in het zwemwater thuishoren uit het water.
  • In de technische ruimte, ook wel de pompschacht genoemd, is alle techniek ondergebracht. Als de pomp voor uw zwemvijver bovengronds wordt opgesteld in uw tuin, heeft u een zelf aanzuigende pomp nodig. Dit type pomp is in staat om water tot
    3 m hoog aan te zuigen en kan daarbij ook lucht meenemen.
  • Vanzelfsprekend kan een zelf aanzuigende pomp ook onder de waterspiegel droog worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld in een ingebouwde techniekschacht (techniekbox) naast de vijver of in de techniekruimte van uw kelder. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat in de techniekbox geen condens- of ander water ontstaat en dat deze box voldoende wordt be- en ontlucht. Zorg er dus voor dat de techniek goed toegankelijk is.

Belangrijke veiligheidsaspecten

  • Een zwemvijver kan snel een bron van gevaar worden en moet daarom door middel van passende veiligheidsmaatregelen (hekwerk, omheining, waarschuwingsborden etc.) voldoende worden beschermd.
  • Dit geldt in het bijzonder op plaatsen waar veel kinderen aanwezig zijn. De ervaring leert dat met name kleine kinderen aangetrokken worden door water, fonteinen en andere waterattracties.

Passende producten voor uw zwemvijver

AQUA MAXI

Met grote filtermand voor bovengrondse zwembaden en vijvers.

AQUA MASTER

Professionele pomp voor de zware taken.

AQUA PLUS

Zelfzuigend voor ieder klein tot middelgroot project.

AQUA VARIO PLUS

Efficiënte filterpomp met regelbaar motorvermogen.